ADALET BAKANI TUNÇ’UN İMZASIYLA AİLE HUKUKU DEĞERLENDİRME KURULU OLUŞTURULDU
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’un imzasıyla Türkiye Adalet Akademisi tarafından, aile hukuku alanında yaşanan sorunlara çözüm üretmek ve aile bireylerinin haklarını daha iyi korumak amacıyla ‘Aile Hukuku Değerlendirme Kurulu’ oluşturuldu.
Son 22 yılda aile hukuku alanında önemli çalışmalar yürüttüklerini belirten Adalet Bakanı Tunç, “Aile hukuku alanında uygulamaya dair ihtiyaçların giderilmesi bugüne kadar öncelikli hedeflerimiz arasında yer aldı. Son 22 yılda özellikle kadın hakları ve aile hukuku alanında anayasal düzeyde sessiz devrim niteliğinde birçok düzenleme yaptık. Türkiye Adalet Akademisi çatısı altında oluşturulan Aile Hukuku Değerlendirme Kurulu bu alanda önemli çalışmalara imza atacak. Kurulun çalışmaları yol gösterici olacak ve uluslararası uygulama örnekleri incelenecek ve ülkemizdeki aile hukuku sistemi daha da güçlendirilecek.” dedi.
TÜM TARAFLAR İŞ BİRLİĞİ YAPACAK
Anayasa’nın 41. maddesinde yer alan ‘Ailenin korunması ve çocuk hakları’ ilkesi çerçevesinde, Adalet Bakanı Tunç’un imzasıyla Aile Hukuku Değerlendirme Kurulu oluşturularak aile yapısının korunması ve güçlendirilmesi amacıyla önemli bir adım atıldı.
Kurulun, aile hukuku alanında çalışan kamu kurumları, sivil toplum kuruluşları, yargı mensupları, adli destek görevlileri ve üniversite mensuplarıyla iş birliği içinde faaliyet göstermesi planlanıyor. Kurul, aile hukuku alanında çalışan kurumlar arasında etkili bir iş birliği sağlayacak.
İHTİYAÇLAR BELİRLENECEK, TAVSİYELER SUNULACAK
Aile hukukuna dair güncel konuların ele alınacağı sempozyumlar, çalıştaylar ve eğitimler düzenlenerek farklı yaklaşımlar ve çözüm önerileri sunulacak. Kurul, bu faaliyetler sayesinde aile hukuku alanındaki eğitim ihtiyaçlarını tespit ederek ilgili birimlere tavsiyelerde bulunacak.
Türkiye Adalet Akademisi tarafından aile mahkemelerinin etkinliğinin artırılması amacıyla Avrupa Konseyi ile iş birliği yapılarak “Aile Mahkemelerinin Etkinliğinin Artırılması: Aile Bireylerinin Haklarının Daha İyi Korunması” projesi geliştirilerek uygulanmıştı.
Proje kapsamında yapılan çalıştaylar, sempozyumlar, odak grup toplantıları ve eğitim faaliyetleri neticesinde, aile hukukuna ilişkin ülkemizde yaşanan sorunların bir kısmının aile hukuku alanında görev yapan ilk derece mahkemeleri, bölge adliye mahkemeleri, Yargıtay, barolar, ilgili bakanlıklar arasındaki iş birliğinin daha da artırılması gerektiği tespit edildi.
Bu doğrultuda etkinliği artırılacak iş birliği ile nafaka, tazminat, boşanma ve velayet gibi konularda ülke genelindeki uygulamaların uyumlu hâle getirilmesi için destekleyici çalışmalar kurul tarafından yürütülecek.
AİLE HUKUKU SİSTEMİNDE ULUSLARARASI UYGULAMA ÖRNEKLERİ İNCELENECEK
Kurulun, Türkiye’deki aile hukuku sistemine uluslararası uygulama örneklerini de göz önünde bulundurarak eksiklikleri gidermesi yönünde çalışmalar yürütmesi amaçlanıyor. Kurul, önümüzdeki günlerde toplanarak faaliyetlerine başlayacak.